AFT office - GENETO-works
Type
Year

concept-jpn

concept-eng

spec

movie

Art fair tokyo コトのアート化

ART FAIR TOKYOを運営するaTOKYOの新オフィスの計画である。
場所は東京都港区飯倉の交差点に面したビルの4階で、約100㎡のワンフロアー空間に3つの箱状空間(ミーティングルーム・社長室・理事長室)を挿入することと、それによって生まれる残余空間(スタッフ執務室・応接室)との4つの空間を作り出した。
必要とされた諸室を確保した上で、我々はオフィスというプログラムに対し、日々ルーティーンワークに追われるその場所で巻き起こるコトをアート化できないかと考えた。
コトのアート化とは、人や物をその空間の中で等価に扱うことにより、日常に溢れる事物の存在を特別な存在として見つめなおそうという試みである。

 挿入された3つの箱は、内部の用途が閉じすぎない閉じ方を求められた。そこで、外部壁面を額縁で切り抜き、その先の景色を切り取る壁とした。額縁は透明な硝子、鏡、壁面と3つの要素で構成しており、この曖昧に間仕切る開口部が、内部への視認性を作ると同時に、外部への視認性も作り出している。
つまり、箱の内外で起きているコトを同時に経験することができる。

 また挿入された箱の内部同士も開口部が幾つも存在する壁面で構成しており、内部からの視線はいくつもの開口部を通過して残余空間や屋外の景色へと繋がる。

 額縁を持つ開口部と壁面を切り取っただけの開口部の存在は、大きさは同じであるがかなり違ったモノの捉え方を互いに与えてくれる。
すなわち、開口がランダムに明けられた壁面が、各部屋を結びつけ、屋外とも結びつける特殊なフィルターとなる。
コトをアート化するということは、一日の大半を過ごすオフィス空間に於いて、何気ない日々の行動が特別な発見や、記憶になることを期待している。

Changing an event to ART


It’s the project of the new office of “a TOKYO” which manages ART FAIR TOKYO. It is located on the 4th floor (100m2) of the building facing the intersection in Ikura Minato-ku, Tokyo. We inserted three box spaces as a meeting room, a president room and a chief director room, then the residual space becomes a staff office space and a meeting space.
We considered that the event arising in this space, where an everyday routine work happens, could be changed to ART to the program as office after the necessary rooms were secured.
The idea that "changing the event to ART" is an attempt to rethink the daily living as a special existence by handling a person and a matter equivalently in the space.

It was required that three box spaces inserted closes the interior. At the same time, it needed the closing way to feel the interior. Then, by cutting out the outside wall by the frame, the view from there also cut out.
The frames consist of a clear glass, a mirror and a wall.
The openings cut out by the frames separate the space ambiguously and get the visibility to the both interior and exterior.
You will experience the both events, which happens inside and outside of the boxes.

The inside wall touching other boxes also consists of many openings and the view from the inside continues to another space through many openings. 

The openings with the frames and the openings where a wall is just cut off gives a quite different impression each other although these are same size.
That is to say the wall where an opening was clipped at random connects each rooms and becomes special filter to connect with the outdoor.
"Changing the event to ART" is that we expect commonplace activity becomes special discovery and memory in the office space to spend most of the day.

Spec

AFT office

2015

Main use : office
Location : Tokyo
Floor area : 103m2

Contractor : YOSHIMURA
Furniture : pivoto

photo : Yasutake Kondo