Koishikawa botanical garden fence - GENETO-works
Type
Year

photo

Photo:

002
003

concept-jpn

concept-eng

spec

movie

街と植物園を切り取る稜線
この計画は分断されている植物園と周辺地域を緩やかに繋ぎ、新たな関係性を生み出すものである。植物園の木々や、並走する街路に着目し、植物園と周辺地域の境界面を提案する。
植物園には多くの木々が生い茂り、四季を通じて木々の表情の変化を楽しむことができる。
そこで木々に着目し、木々を媒介とすることで、両者を繋ぐ計画とした。

樹木と塀の呼応する形
植物園の要素である樹木を塀に取り入れ、樹木の樹冠を支えるように塀を円弧に切り抜くことで街路側に波のような稜線が現れる。
波のような塀が生まれることで植物の独特な配列や車道へのはみ出しが視覚化され、660mという長い壁面もリズミカルな風景となり、周辺住民が楽しみながら歩けるプロムナードとなる。
また、園内からは塀が周辺の建物をトリミングし、植物園という植物に覆われた独特な空間を確保している。

視線のコントロール
コンクリート塀に透過性を確保するため、ランダムに開口を設けている。
各々の場所によって開口を増やしたり減らしたりすることで、園内が見える場所と隠れる場所をコントロールする。たとえば倉庫やトイレといった外に見せたくない場所の開口は少なく、視認性を確保したい場所は開口を多くとるなど、内外の関係から調整する。

The ridge that outlines the town and botanical garden
This scheme attempts to join the divided elements of the botanical garden and surrounding sites, delivering new relationships between them. We propose a boundary which brings light to the pathway that runs alongside the greenery of the botanical gardens.
The botanical garden is filled with living foliage, and is enjoyed through throughout the year, bringing about new landscapes through each the changing seasons.
Consequently the focal point of this project was to be botanical garden, utilising the greenbelt as an intermediary to join the elements together.

Form in accordance with the trees and wall
The trees that are the essence of the botanical garden are brought within the confines of the wall, and as though supporting the canopy of the trees, the wall is trimmed and conveys a wave like form from the street elevation.
The wave like form of the wall accentuates the qualities of the tree types and the overhanging tree crowns can be observed above. The lengthy 660 metre wall creates a rhythmical landscape and becomes a promenade that the local residents can enjoy on foot.
Furthermore, from within the gardens, the wall trims and frames the surrounding buildings and, heightens the awareness of being enveloped in the natural surroundings of the botanical gardens.

Controlling the sight line
To attain a transparent quality to the concrete wall, random openings are planned in the design.
Depending on the area, the iterations and sizing of the openings are increased or decreased, thus giving control over the visibility of the garden interior. For example, amenities such storage spaces and toilets are hidden from view, with less openings in the wall. In turn, areas which favour visibility are complimented by a larger quantity of openings, influencing the relationship between the exterior and interior.

Spec

Koishikawa botanical garden fence

2011

Main use : fence
Location : tokyo


Special thanks :
Anca Milut
Azusa Yasumori
Kuniyoshi Hayashi
Shanon Stevens
Sumie Yoshida