DG-house - GENETO-works
Type
Year

concept-jpn

concept-eng

spec

movie

「生活のシーン」
東京の閑静な住宅街、旗竿敷地に建つ住宅である。
密集した地域では法的限界まで内部空間の広さを要求されるが、重要なのは床面積ではなく、建築がもたらしてくれる「日々の豊かな生活の営み」=「生活のシーン」であると考えた。
そこで、実際の「生活のシーン」から空間をつくることを試みた。
クライアントと幾度も「生活のシーン」について話し合いを重ねるうち、それは “夫婦同士の会話” “キッチンから見える空” “子供の誕生日パーティー”など、日々の何気ない行動やハプニングに豊かさを感じることが出来るものであることがわかってきた。
そういった「生活シーン」を敷地から考えられるコンテクストを元に相互を関連づけ立体的にレイアウトすることで構成が決定された。
一階にはプライバシーの高い居室を配し、二階を大きなワンルームとしてつくり、各室を巨大な家具で分節し「生活のシーン」を顕在化させた。
意図した「生活のシーン」を成立させるため、内部空間に置かれる家具はまるで舞台セットのような役割を持つ。
例えるなら、映画に名シーンが幾つもあるように、住人が主人公となる豊かな生活の名シーンを散りばめた建築を目指した。

「建築を豊にするボリューム」

GENETOでは、これまで様々な建築未満家具以上の造作物で、経済的で機能的
かつ、空間を豊かに作ることはできないか検討を重ねてきた。
初期作品のre-ped(2001)では、人の行動に即したボリュームを合板のフレームによって成立させた。このころより、空間の内部に家具以上のスケールを持つ存在を作りつけることで、空間のポテンシャルを機能的に引き出そうと試みてきた。

最近は、家具が空間に方向を与えたり用途を成立させたりと、それが空間の中にシーンを現象させる存在と言うことに興味が向かっている。
DG-HOUSEでは、機能的な家具よりむしろシーンを作り出す為のボリュームとしての家具であるという事から始まった。

ボリュームは、有機的な形状を連続させた24㎜合板の骨格を持ち、それに合板を面で取り付けることで構造を成立させている。家具の作り方と建築の作り方の両方を混ぜ合わせたような作り方をしている。このような作り方をすることで、家具としてのスケールをのこしつつも建築の壁の様な大きなボリュームを経済的に成立させている。また、二階では子供部屋のボリュームが建築の水平力を補助するなど建築に設えるさい、構造としての側面ももたせた。
構造用合板を自社独自の調色をした染料で黒色に塗装する事で、近くで見ると木目の印象を与えつつも、離れてみると一つの塊に見える。

家具の持つ精度で、空間を作り込めることは、我々がpivotoを運営し、これまでより様々な工法、ディテール、塗装方法、などを模索し実践して来ていることによるものである。

"The scenes of daily life"

It's a private house in the quiet residential area in Tokyo.

The maximum floor area that can be utilized under legal restrictions is usually demanded, especially in densely built-up areas. However, the important issue is not the floor area but “the activities of daily life” = “the scenes of daily life”.
Thus, we tried to construct the space from the concept of "the scenes of daily life".

Within discussions about "the scenes of daily life" with the client, we began to understand that daily casual activities and happenings consisted of events such as "conversation between husband and wife", " the sky observed from the kitchen " and "children’s birthday parties". We realized that these casual and spontaneous moments help one feel the quality of daily life.

The composition was determined by the associating "the scenes of daily life" with the context derived from the site and the laying it out in three dimensions.

Some private rooms are on the ground floor and the second floor is made as one large space and it fulfills the supports "the scenes of daily life" by dividing each space with furniture.

Furniture in this house has the role of being a stage set, to create the scenes of daily life that we intended.

Just as there are various scenes in a film, we aimed to make a house that staged the various scenes of daily life, while allowing the dweller to become the leading role.

“Volume that brings color to architecture”

At GENETO we have been thinking how we can make a functional space that is economically viable with the focus of creating something more than furniture and something less than architecture.
In the beginning project, Re-ped (2001), we made the volume based on people’s activity with a plywood frame.
Since then, we have been developing the potential of the functionality of the space by creating a space in which the furniture has a larger presence in terms of scale.

Recently, our interests tend to look towards creating various scenes through furniture, and how furniture can clearly determine the activities and patterns of daily life and usage within a space.

In the DG-HOUSE, rather than the idea of ‘functional furniture’ we begin with the notion of furniture within a space that has the authority to determine activity within a space.
The volume is made with a sequence of organic forms constructed by a 24mm plywood frame and is completed by fitting in the surface material plywood.

The volume is put together with methods of construction taken from architectural construction methods mixed with those when building furniture.

This method makes it possible to create large volumes with an architectural scale economically, keeping the scale of furniture.
Furthermore, the volume of the children’s room is placed on the upper floor and works as a lateral support for the structure.

It is viewed as one mass by painting black on structural plywood, while keeping the qualities of the wood when seeing it in the vicinity. The black color toning has been done in our own factory. We have been able to elaborate the space with the accuracy of furniture because we have managed our own factory (pivoto) and practiced various industrial methods, such as specific painting methods.

The reason why we can elaborate the space with the accuracy of furniture is that we have managed our own factory (pivoto) and practiced various industrial methods, the details and the painting methods.

Spec

DG-house

Main use : house
Location : tokyo
Structure : timber structure
Site area : 140.56m2
Building site : 66.87m2
Total flooe area : 102.42m2

Structure design : Takashi Takamizawa
Contructor : eiger
Furniture : pivoto

photo : Takumi Ota