Hotel


HOTEL KYOTOLOGY

Main use
Hotel
Location
Kyoto
Site area
295.04 m²
Building site
159.93 m²
Total floor area
485.11 m²
Contructor
LOFTY
Furniture
pivoto
Photo
Yasutake Kondo
Status
Complete
Year
2020
Collaboration
Cosmos More Co.,Ltd.
Garden
Soto Design
Artwork
Yamamoto Gokin Seisakusho

Gallery

CONCEPT

京都東山麓に建つHOTEL KYOTOLOGYは少し歩くと三十三間堂や京都国立博物館がある好立地にあるものの、周囲は中層の民家や集合住宅に囲まれており周囲からの視線に晒されている。 その為、周囲からの視線を遮断しながら客室への通風や採光を確保することが必要と考えた。それはカーテンやブラインドなど一般的な解決策に頼らず、更には同時に京都らしい風情を滞在者に感じてもらえる空間にならないかと模索を始めた。

幼い頃から京都に生まれ育った私は、京都市内の密集した町家での暮らしぶりを見てきた。家の3辺が挟まれている町家は、ファサードか坪庭からの通風や採光に頼るほかは無い。 特に「坪庭」は住人だけの外部空間と言える。通風や採光の確保や、石や植物と言った存在が人の心を落ち着かせてくれ、四季を映し出すスクリーンともなっている。京都の町衆が永年かけて作り上げた坪庭が生活にある日常を、ホテルでの体験へと転用しようと試みた。

北に面した前面道路からの斜線制限と、京都の景観条例に合わせて雛壇状に建築のボリュームを後退させた。最大限の容積確保の為に4層の建築とした。 また、4層の建築は容積率が上限を超えた為、幾ばくか(“ある程度“とほぼ同じ意味。の容積を減らす必要があった。そこで、超えた容積を「坪庭」として外部用途とすることで、上限値内に抑えることができた。 坪庭は一階から四階までの客室に合わせて様々なタイプを作ったが、全室をベッドルームとそれを正対させた。一階は以前から同敷地にあった灯籠、石、樹木を再構成し、二階以上は砂利と苔により京都の山々をイメージした築山で構成した。また、全てに石と錫を組み合わせた光る錫石(アートピース)を配置し、苔の築山と錫石は開口部からもたらされる光と共鳴し豊かな表情を生み出してくれた。

開口部を坪庭に面する事で周辺環境からの視線を切りつつ、通風と採光を確保し、滞在する人々に坪庭ならではの空間体験を楽しんでもらえる。京町家と同じ体験では無いまでも、坪庭からもたらされる自然の息吹は訪れた旅行者に京都らしい風情と、心が安らぐ滞在を味わって頂きたいと願っている。

The KYOTOLOGY hotel, located at the foot of Higashiyama, and within walking distance of Sanjusangen-do Temple and the Kyoto National Museum.

The hotel’s area is surrounded by private houses and middle-class condominiums and located in a direct line of sight. The idea was to keep the ventilation and natural illumination although we’ve designed the Hotel’s territory in a way that it isn’t open to anyone’s view. At the same time, we thought out ways to design the interior space, where customers could feel the atmosphere of Kyoto without relying on basic solutions, such as curtains or blinds.

I was born and raised in Kyoto, from an early age I saw a way of life in a high-density housing area. Three sides townhouses, sandwiched between other buildings, have no choice but to lean on ventilation or lighting from the facade or a small garden. The “small garden” (TSUBONIWA) in particular is an external space exclusive for the use of the guests or residents. The garden gives not only the presence of ventilation and natural illumination, but also the presence of beautifully designed stones and plants that fill the contemplator with vitality, and also serves as a kind of screen reflecting the four seasons.

We wanted to transfer the idea of everyday life with TSUBONIWA (a small garden that was developed by indigenous people of Kyoto for a long period) in order to give guests the traditional experience of Kyoto life.

According to “the setback regulation from the front road” facing the north side of the building and “the regulations of a cityscape in Kyoto” the volume of the architecture was set from the backside in the form of a staircase pattern. A four-story building was designed for a maximum capacity. But the volume ratio exceeded the upper limit, so it was necessary to reduce it to a certain degree. Therefore, giving the excess volume as TSUBONIWA for outdoor use, it was possible to maintain the volume at the required limit.

The TSUBONIWA was made in various types and designs for each room from the first to the fourth floor, so there is a view of the garden from all the bedrooms. On the ground floor there was a reconstruction of lamps, stones and trees that were at the same place before, on the second floor and above, TSUKIYAMA (築山, is an artificial mountain in a Japanese landscape garden) with the gravel and moss decorations, which are made in the shape of the Kyoto mountains. Also, luminous tin stones (objects of art), which combine stone and tin, were placed in all gardens. The moss hills combined with tin stones resonate with light, creating a rich and meaningful space.

By the openings (windows) facing TSUBONIWA (small garden), rooms view are closed to surrounding areas, while the ventilation and natural illumination are kept. The customers can enjoy the spatial experience created by the exclusivity of the TSUBONIWA gardens. The KYOTOLOGY is not a traditional Kyo-Machiya (京町家), found throughout Japan and typified in the historical capital of Kyoto. (The machiya of Kyoto are traditional townhouses dating from the Edo period (1603–1867)). The KYOTOLOGY is a very comfortable and newly designed hotel with Japanese art objects. We hope that the breath of nature emanating from TSUBONIWA will give visitors the mood of Kyoto and a relaxing stay.